Amb la col·laboració de l'Institut Català de les Indústries Culturals

dilluns, 30 d’agost del 2010

Com mesurar l'impacte en el medi ambient? Ecological Footprint



Probablement heu sentit parlar de l’ecological footprint (o empremta ecològica) que és una mesura que ens permet calcular quina pressió exerceixen els éssers humans sobre l’ambient. Es defineix com la superfície de terra i aigua que necessita una població humana per produir els recursos que consumeix i per absorbir-ne les deixalles amb la tecnologia existent.


Aquesta mesura ens permet deduir dades com ara que si tot el planeta tingués un nivell de vida com el dels EUA caldrien cinc planetes per mantenir-lo. També ens permet fer-nos preguntes com ara quin és l’impacte de les emissions de gasos sobre el medi o com assolir un desenvolupament sostenible.


Si voleu saber-ne més o esbrinar quina és la vostra empremta ecològica podeu fer el test que trobareu a la web: www.footprintnetwork.org


divendres, 27 d’agost del 2010

Nou tipus de planta d'energia termoelèctrica

Segons informa la premsa japonesa, la companyia Mitsubishi Heavy Industries Ltd. ha fet públics els seus plans per comercialitzar un nou tipus de planta d’energia solar termoelèctrica que farà servir aire comprimit escalfat enlloc de vapor per fer rotar les turbines generadores d’electricitat. Aquesta novetat mundial no requerirà aigua per fer electricitat i el seu cost serà entre un 20 i un 30% més baix que el del sistemes existents perquè serà més senzill, en no caldre aigua. A més, aquesta nova tecnologia permetrà generar electricitat fins i tot en climes desèrtics.

Font: The Yomiuri Shimbun

dimarts, 24 d’agost del 2010

Les sirtuïnes: proteïnes lligades a l'Alzheimer i la longevitat

Els darrers vint anys, els científics han descobert que les sirtuïnes (unes proteïnes a les que també es coneix com a “gen de la longevitat”) tenen un paper fonamental en la longevitat i la resposta davant l’estrès d’organismes tan diversos com els humans, el ratolins i el llevat. Un nou estudi dels biòlegs del Massachusetts Institute of Technology (MIT) mostra ara que les sirtuïnes també juguen un altre rol, ben sorprenent: bloquegen la producció de proteïnes amoloid beta, que formen plaques al cervell del pacients d’Alzheimer.

El descobriment, que es va fer públic a la revista Cell, indica que les sirtuïnes podrien oferir una nova i prometedora via per al tractament de l’Alzheimer, segons ha dit el Professor Leonard Guarente, que ha dirigit l’equip d’investigació. La investigació ha estat finançada per l’American Parkinson Disease Association, el National Institutes of Health dels EUA i la fundació Paul F. Glenn.

Vegeu: http://web.mit.edu/newsoffice/