Amb la col·laboració de l'Institut Català de les Indústries Culturals

dijous, 30 de setembre del 2010

La Genètica

Introducció de la genètica clàssica per arribar fins a la genètica molecular. La genètica clàssica va descobrir les propietats del material hereditari però, fins que no es van aplicar les tècniques moleculars, no es va poder determinar la composició i propietats químiques d’aquest material. Els nous desenvolupaments tècnics faciliten l’adquisició d’informació que prèviament era inaccessible, com en el cas del projecte genoma.

dimarts, 28 de setembre del 2010

Fer útil el diòxid de carboni



Segons informa el Massachussetts Institute for Technology (MIT), Angela Belcher, una de les seves enginyeres, està mirant d'aconseguir – no només eliminar el diòxid de carboni del medi ambient – sinó, a més, donar-li un ús en la construcció. Segons Belcher, "volem capturar el diòxid de carboni però no enterrar-lo, sinó convertir-lo en una matèria que romandrà estable milers d'anys". Aquest procés, que per ara ha estat provat al laboratori, s'ha aconseguit modificant genèticament el llevat comú. Si en voleu saber més, podeu connectar-vos a la pàgina de notícies del MIT: http://web.mit.edu/newsoffice/

Foto: autor Parag.naik (Wikimedia commons)

dijous, 23 de setembre del 2010

Els Antibiòtics

En aquest document s’explica com es va identificar el primer antibiòtic, compost orgànic que perdia la toxicitat per a les cèl·lules humanes però mantenia les propietats antimicrobianes, de forma que podia curar una malaltia sense fer-se tòxic per al pacient. Gràcies a la penicil·lina es va poder lluitar contra un conjunt de patologies que tenien un gran impacte en la salut de la població: les malalties infeccioses d’etiologia bacteriana.

divendres, 17 de setembre del 2010

Web per a subscriptors

Aquells interessats a veure la col·lecció completa de documents de “Descobriments i aplicacions de la ciencia” us podeu subscriure.

Seguint aquest enllaç trobareu la información per fer-ho

http://www.tibidaboedicions.cat/discov/descob_cat/

o bé ens podeu trucar al +34 93 212 69 49 o enviar un mail a tibidabo@tibidaboedicions.cat

dijous, 16 de setembre del 2010

Les proteïnes

En aquest document, s’explica que les proteïnes són els ingredients principals de les cèl·lules i que suposen més del 50% del pes en sec dels animals. Les proteïnes són polímers, formats per la unió de monòmers, molècules més simples que anomenem aminoàcids. És important destacar que la seqüència d’aminoàcids d’una proteïna obeeix directament a les instruccions que dicta el codi genètic.

dilluns, 13 de setembre del 2010

Efecte Doppler

El vídeo que us oferim sobre l’efecte Doppler introdueix aquest fenomen, per al so descobert. Descriu també com es va estendre a la llum. Així va ser com el desplaçament cap al vermell de l’espectre lluminós que ens arribava d’algunes galàxies va permetre explicar-ne l’allunyament i confirmar, en part, la teoria del Big Bang.

divendres, 10 de setembre del 2010

Cèl·lules solars autoreparables

Segons informa wwww.sciencenews.org, un equip liderat per l’enginyer Michel Strano, del MIT, està desenvolupant una nova tècnica que faria que les cèl·lules solars s’unissin i es reparessin soles, el que faria que aquestes cèl·lules tinguessin una durada indefinida. Aquestes cèl·lules solars s’han fet a partir d’una bactèria que capta la llum a la qual han afegit algunes proteïnes i lípids per donar-li estructura i nanotubs de carboni per conduir l’electricitat. La solució es va introduir en una bossa de les que es fan servir per a la diàlisi amb un element addicional per mantenir-la unida. Un cop es va retirar l’element addicional, es va poder observar que els ingredients ja formaven una unitat capaç de capturar la llum i generar corrent elèctric. Segons comenta Strano, la idea se li va ocórrer mentre llegia sobre la biologia de les plantes i el seus mecanismes d’autoreparació.
Foto: Autor Hernantron (wikimedia)


En podeu llegir més, en anglès, a: http://web.mit.edu/newsoffice/2010/self-healing-solar.html

dijous, 9 de setembre del 2010

Youtube



Bon dia,


Si a youtube cerqueu “tibimedia” podreu veure tot el recull de vídeos que hi tenim penjats.


Confiem que us siguin útils i interessants.


Fins ben aviat!

dilluns, 6 de setembre del 2010

Energia fosca

La revista Science s’ha fet ressó aquest mes d’agost dels resultats de les noves observacions del Telescopi Espacial Hubble que han fet noves troballes respecte de l’energia fosca, que forma el 75% de l’univers i que, segons llegim a wikipedia, “és una forma hipotètica d'energia que permea tot l'espai i que produeix una pressió negativa que origina una força gravitacional repulsiva. L'existència de l'energia fosca és una hipòtesi postulada per explicar l'observada expansió accelerada de l'univers, així com per explicar la major part de la seva massa”. Les imatges obtingudes pel Hubble permetran als astrofísics entendre com es distribueixen matèria i energia i arribar a entendre el misteri de l’energia fosca.

A la web hubblesite.org podeu seguir amb detall les observacions respecte la dark energy(web en anglès).

Hubble: http://www.spacetelescope.org/ i hubblesite.org

dijous, 2 de setembre del 2010

El descobriment del DNA

Vegeu aquest vídeo sobre el descobriment del DNA.

DESCOBERTA UNA ESTRELLA AMB SET PLANETES QUE L'ENVOLTEN



Segons informa el diari Clarin (http://www.clarin.com/) astrònoms de l’Observatorio Europeo Austral (ESO) han descobert des de l’observatori de La Silla, a Xile, un sistema planetari molt semblant al nostre. Es tracta d’un grup de set planetes que orbiten al voltant d’una estrella similar al Sol. A més, un d’ells és semblant a la Terra. La importància d’aquest descobriment radica en què, en tractar-se d’un dels sistemes que conté més planetes, ajuda a entendre la formació planetària. La descoberta ha estat possible gràcies als avenços dels instruments de mesura, que també poden tenir aplicació en altres disciplines.

dimecres, 1 de setembre del 2010

Visiteu-nos també a Facebook

Com molts ja sabeu, tenim pàgina a Facebook. Us hi esperem!

 

Estigueu alerta: ben aviat hi haurà novetats interessants ;-)