Amb la col·laboració de l'Institut Català de les Indústries Culturals

dimecres, 20 d’abril del 2011

La TEORIA QUÀNTICA



La teoria quàntica sorgeix per donar explicació al comportament de sistemes per als quals la física clàssica no té explicació. En aquest sentit, i en opinió de molts, és el camp de la física amb més projecció de futur.


No obstant, la teoria ha rebut crítiques al llarg de la seva història (fins i tot, d’Einstein, que hi va contribuir). A la nostra obra PROGRESSOS DE LA CIÈNCIA, trobareu un tema dedicat als ordinadors quàntics i també un dedicat al gat de Schrödinger.


Amb la finalitat de demostrar que la mecànica quàntica era una teoria incomplerta, Schrödinger va proposar un experiment mental conegut com el gat de Schrödinger.


Segons la mecànica quàntica el gat que hi ha a l'interior de la caixa, si aquesta no s'obre, està en una superposició d'estats, això vol dir que està viu i mort alhora. Per a Schrödinger és inimaginable que un objecte clàssic pugui estar d'aquesta forma.


Però la mecànica quàntica estableix que només podem saber si està mort o viu obrint la caixa. En aquests moment la funció d'ona es col·lapsa, és a dir la superposició d'estats es destrueix, i el gat està viu o mort. Abans d'obrir la caixa no té sentit preguntar-se si està viu o mort, és en el moment d'efectuar la mesura quan s'adquireix el coneixement.


Si voleu més informació sobre l’obra “El progressos de la ciència” (que inclou un vídeo demo) consulteu: http://www.tibidaboedicions.cat/node/82



En relació amb la teoria quàntica, també us pot agradar:


Article de Tendencias21.net (en castellà): http://www.tendencias21.net/La-Teoria-Cuantica-una-aproximacion-al-universo-probable_a992.html


Article molt complet a ScienceNews (en anglès): http://www.sciencenews.org/view/feature/id/65065/title/Like_fate_of_cat%2C_quantum_debate_is_still_unresolved


I una introducció ràpida al tema a The New Scientist (també en anglès): http://www.newscientist.com/article/dn9930-instant-expert-quantum-world.html


La foto del gat és de E.Calvo (www.fotolog.com/ecalvo)




3 comentaris:

  1. Això del gat de Schrödinger és d'aquelles coses que no m'acaben de cabre al cap...

    ResponElimina
  2. Totalment d’acord, Oriol. Per si pot ser útil, escriu l’Alexandra Witze a Science News: "Erwin Schrödinger va imaginar l’experiment per il•lustrar la seva incomoditat amb una de les característiques més estranyes de la mecànica quàntica: la insistència en l’existència de realitat simultànies. Imagina una capsa tancada en què hem ficat un gat amb una ampolla d’àcid i, a tocar de l’àcid un martell enganxat a una capsa que conté una substància radioactiva. Es prepara el comptador Geiger perquè deixi anar el martell quan baixi la substància radioactiva de forma que trenqui l’ampolla alliberant l’àcid, que matarà al gat. Passada una hora, hi ha un 50% de possibilitats de què els àtoms radioactius s’hagin deteriorat i un 50% que no. Així doncs, fins que algú no obri la caixa, el gat existeix en un estat mig viu-mig mort. A Schrödinger no li agradava la idea de què l’estat real del gat seria determinat per l’observació d’ algú, però a nivell subatòmic la idea bàsica s’ha demostrat, amb àtoms que ocupen simultàniament varies posicions fins que els observem."

    ResponElimina
  3. Interessant "Contra" de La Vanguardia sobre quàntica amb una explicació diferent de l'experiment del gat:
    http://www.lavanguardia.com/20110502/54148560486/quiza-nuestro-cerebro-sea-un-ordenador-cuantico.html

    ResponElimina