Amb la col·laboració de l'Institut Català de les Indústries Culturals

dijous, 12 de maig del 2011

POBLACIÓ MUNDIAL: MÉS DE 9 MIL MILIONS AL 2050














Audrey Garric, periodista de Le Monde, ens informa al seu blog que, segons les previsions de Nacions Unides, en lloc dels 9 mil milions de persones que fins ara es calculaven per al 2050, serem 9,3. Sembla que les causes seran un augment de la taxa de fertilitat, de forma especial, a l’Àfrica. Per contra, la Xina assoliria un pic de població al 2035 per, a continuació, començar a baixar.


Com de costum, aquest augment de la població planteja dubtes sobre la capacitat del planeta per acollir un nombre creixent d’éssers humans i cobrir les seves necessitats. I també sobre la necessitat de trobar sistemes que ens permetin reduir l’empremta ecològica i aprofitar al màxim els recursos disponibles.



A més de postures properes al maltusianisme (http://www.enciclopedia.cat/fitxa_v2.jsp?NDCHEC=0121348) que preveuen un esgotament dels recursos i un encariment de les matèries imminent, Hans Rosling als TED ens ofereix una visió més positiva i força trencadora a partir de les dades que ens donen les estadístiques (tot i que és de 2006): http://www.ted.com/talks/hans_rosling_shows_the_best_stats_you_ve_ever_seen.html.



I a la web disposem d’eines diverses per poder formar-nos una opinió pròpia de la qüestió, com ara aquest gràfic d’evolució de la taxa de creixement de la població de 1996 fins 2007 que ens ofereix atlesnacional.cat: http://www.atlesnacional.cat/icc/atles-nacional/poblacio/taxa-de-creixement-de-la-poblacio/



Aprofitem per recomanar-vos utilitzar SHOW, una web que ens fascina: http://show.mappingworlds.com/world/?subject=POPULATION



A SHOW podeu veure “el pes relatiu” de cada zona del món en funció del criteri que escolliu. En temes demogràfics, per exemple, podeu seleccionar que us mostri “població” o “nens” i veureu com Europa s’empetiteix respecte d’Àfrica o Àsia. En canvi, si escolliu “ús d’internet”, Europa torna a créixer mentre que Àfrica disminueix.




Com a curiositat, us enllacem dues “contres” de La Vanguardia en què podreu veure postures radicalment diferents sobre la qüestió de les modificacions genètiques en vegetals:


A FAVOR: http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/2009/05/20/pagina-72/78531428/pdf.html?search=%22población%20mundial"


EN CONTRA: http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/2010/04/25/pagina-64/76837010/pdf.html?search=%22población%20mundial"


Ja podeu veure que la forma d’aconseguir els recursos que caldran per a tanta població, no serà una qüestió exenta de debat.




Per la nostra banda, la nostra obra SOSTENIBILITAT (http://www.tibidaboedicions.cat/node/30) presenta de forma didàctica aquestes qüestions en quatre grans apartats:




· AGENDA 21 I RECURSOS ENERGÈTICS


· ANNEX: CIRCUITS ELÈCTRICS


· RECURSOS NATURALS


· CONTAMINACIÓ I RESIDUS



Enllaços:


- amb el blog d’Audrey Garric: http://ecologie.blog.lemonde.fr/2011/05/08/nous-serons-10-milliards-detres-humains-en-2100/


- amb la United Nations Population Information Network: http://www.un.org/popin/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada