Amb la col·laboració de l'Institut Català de les Indústries Culturals

dijous, 9 de juny del 2011

Eina de llengua catalana: LÈXIC OBERT FLEXIONAT DE CATALÀ (LOFC)






Hem trobat un recurs de llengua en català que ens ha resultat molt útil i que volem compartir amb vosaltres. Es tracta del LOFC (Lèxic Obert Flexionat de Català) de la UPF que, segons ens dieuen “és un conjunt de recursos lingüístics orientat al gran públic, però també a la comunitat científica. Es tracta d’una eina per a tots els que treballen en llengua catalana o tenen interès o dubtes sobre el seu funcionament. Tots els continguts del LOCF es troben en constant desenvolupament.”




El lèxic permet buscar paraules “igual a”, “conté”, “comença per” o “acaba en”. És a dir que, si potser saps o intueixes com ha de ser un terme però no estàs del tot segur, et mostra els que té registrats semblants.


Això, també ho podeu trobar al DIEC (http://dlc.iec.cat/index.html), el Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans però el LOFC us en facilita a més la flexió.




A més, el LOFC té enllaçats altres recursos interessants:


Diccionari de topònims i gentilicis: Aquest diccionari ofereix els topònims i els gentilicis en català que es fan servir per denominar les persones o entitats relacionades amb un indret determinat.


Diccionari de noms deverbals: Aquest diccionari proporciona la forma nominal dels verbs, és a dir, la forma que s’utilitza per denominar l'acció o l’efecte relacionat amb aquest verb.


Diccionari de manlleus: Aquest diccionari conté aquelles paraules que provenen d’una llengua diferent al català, però que actualment estan documentades en els diccionaris en llengua catalana.


Diccionari de divisió silàbica: Aquest diccionari indica la divisió sil·làbica de totes les paraules, com també la síl·laba tònica.


Cerca através de expresions regulars: Permet buscar paraules a través de l’ús d’expressions regulars


Diccionari per a mots encreuats: Aquest diccionari està dedicat a tots els que els agraden els jocs de paraules, com ara els mots encreuats.


Word Mastermind: Un joc en el qual has que trobar una paraula






Us mostrem l’exemple del terme “DELTAIC” per tal que us en feu una idea:



deltaic - adjectiu





del·taic



Flexionat com: apàtic

































masculí



femení



singular



deltaic



deltaica



plural



deltaics



deltaiques



Paraula documentada en el Diccionari de la llengua catalana







Enllaç amb el LOFC: http://ca.oslin.org/index.php







La imatge que acompanya l’entrada és un dibuix japonès del s.XIX i forma part de la col·lecció del Brooklyn Museum (a wikimedia commons).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada