Amb la col·laboració de l'Institut Català de les Indústries Culturals

dijous, 21 de juliol del 2011

El present i futur del control automàtic.



El vídeo que us oferim forma part del nostre servei TECNOLOGIA I SOCIETAT (http://www.tibidaboedicions.cat/), així com el següent fragment:


"EL CONTROL AUTOMÀTIC

El control automàtic d’un sistema consisteix en corregir-lo de forma autònoma fins que arribi a tenir un comportament desitjat. Per tant, es tracta d’actuar automàticament sobre el sistema fins aconseguir l’efecte desitjat. Per exemple, a una rentadora si se selecciona un cert programa de rentat de la roba, funciona autònomament (entra un cert volum d’aigua, s’escalfa l’aigua fins una certa temperatura, es produeix un moviment del tambor amb la roba i l’aigua calenta durant un temps, treu l’aigua i asseca la roba girant el tambor a una alta velocitat) fins aconseguir l’efecte de rentat desitjat.

Generalment el control automàtic es realitza amb un llaç de realimentació (“feedback”) que utilitza la informació sobre el comportament del sistema per actuar en un o altre sentit sobre ell mateix fins assolir el comportament desitjat, això vol dir que s’actua sobre el sistema en funció de la desviació (error) entre l’efecte desitjat i l’efecte real observat.

Un control automàtic realimentat necessita bàsicament tres components: 1) el controlador que actua sobre el sistema en funció de la desviació entre l’efecte desitjat i el real, 2) el propi sistema que reacciona davant l’acció del controlador i 3) un sensor o mesurador que observi l’efecte real sobre el sistema i que realimenti aquesta informació al controlador."

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada