Amb la col·laboració de l'Institut Català de les Indústries Culturals

dijous, 28 de juliol del 2011

GPS: el sistema de posicionament global



Per a molts, les vacances estan a punt de començar i ben aviat recorreran carreteres desconegudes. Sens dubte, agrairan una eina que ha millorat enormement la nostra orientació: el GPS.

Sobre aquest sistema, el nostre servei TECNOLOGIA I SOCIETAT (http://www.tibidaboedicions.cat/) conté un tema (EL SISTEMA DE POSICIONAMENT GLOBAL, GPS) del qual us oferim el vídeo i un fragment del text:

“El GPS fou ideat com sistema de navegació, és a dir, per determinar posicions de receptors en moviment. La forma de proporcionar aquesta capacitat de manera universal passava per col·locar a l’espai transmissors de ràdio d’alta freqüència. Aquest és un dels principis en què es basa el sistema GPS, la capacitat que té un transmissor situat a l’espai i enviant una ona de ràdio d’alta freqüència, per donar cobertura a una àrea considerable de la superfície de la Terra, travessant sense gaire dificultat els diferents mitjans que troba al seu camí.

L’arquitectura del sistema GPS la formen tres components: el segment espacial, el de control i el d’usuari.

El segment espacial és la constel·lació de satèl·lits NAVSTAR, que consta de 24 satèl·lits que orbiten dos cops al dia al voltant de la Terra a una distància d’uns 20.000 quilòmetres. El disseny geomètric de la constel·lació fa que els satèl·lits estiguin col·locats de manera que es pugui rebre senyal procedent de, si més no, quatre d’ells en tot moment i a qualsevol lloc de la Terra. El primer satèl·lit GPS es va llançar l’any 1978 i la constel·lació va quedar completada i el sistema plenament operatiu l’any 1994, tot i que des d’aleshores s’han efectuat diversos llançaments més, per substituir satèl·lits envellits.

El segment de control consisteix en cinc estacions de seguiment i monitorització dels satèl·lits, capaces de transmetre informació als satèl·lits per a que aquests la proporcionin a l’usuari.

El segment d’usuaris el constitueixen els equips de recepció de senyal GPS. Els receptors GPS poden ser instal·lats en vaixells, avions, cotxes o transportadors en mà. Els receptors detecten, descodifiquen i processen els senyals procedents dels satèl·lits. Al mercat hi ha centenars de models amb diferents capacitats de recepció i emmagatzematge d’informació.

El correcte funcionament del sistema està basat en un flux permanent d’informació entre els diferents elements que componen els tres segments. “

Aprofitem per recordar-vos que al nostre canal a youtube podeu trobar aquest i més documents: http://www.youtube.com/user/tibimedia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada